Może i pogoda za oknem nie wskazuje, ale tak, mamy już marzec.
Nie pozostaje nam nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość i wyczekiwać wiosny :)
Moja motywacja wciąż na wysokim poziomie, tak jak sobie założyłam - od poniedziałku wstaję wcześniej, zasuwam na siłownię i robię 45 minut cardio na czczo. Cel: zgubienie tkanki tłuszczowej. Metoda treningów na czczo jest dość kontrowersyjna. Ja jednak chcę sprawdzić czy w moim przypadku taki trening się sprawdzi - jeśli nie spróbuje, to się nie przekonam :)
***
Od treningu do jedzenia krótka droga: przedstawiam przepis na genialną zupę brokułową. Przepis pochodzi z książki Jaglany Detoks ;)
A oto lista produktów:
*brokuł
*kasza jaglana
*cebula
*czosnek
*płatki migdałowe; pestki dyni
*olej kokosowy (bądź oliwa)
*przyprawy: majeranek, curry, kurkuma i sól
Przygotowanie: kroimy cebulkę w piórka oraz siekamy czosnek. W garnku rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego bądź oliwy. W tym samym czasie gotujemy kaszę (pamiętajmy, aby kaszę dokładnie wypłukać - w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Kaszę można gotować w dwojaki sposób: 1. można uprzednio ją uprażyć na oleju kokosowym. Gdy zacznie się wydzielać przyjemny orzechowy zapach, zalewamy kaszę wodą i gotujemy na niewielkim ogniu, nie mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę. 2. Płuczemy kaszę i gotujemy w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu. Nie mieszamy.).
Do garnka wrzucamy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy: majeranek, curry oraz kurkumę. Brokuła dzielimy na drobne cząstki i dodajemy do cebulki. Przez chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Kolejno gorącą wodą zalewamy naszego brokuła, dodajemy odrobinę soli do smaku i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość traktujemy blenderem (kasza dodatkowo zagęści naszą zupę).
Podajemy z płatkami migdałowymi i pestkami dyni :)
Smacznego!
Super post. :-) Chętnie będę tu częściej zaglądać. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i rownież pozdrawiam! :)
UsuńPyszne danie! Masz kolejnego stałego gościa na blogu! :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis z naszą ulubioną kaszą jaglaną, która jest jedną z najzdrowszych kasz :)
OdpowiedzUsuń