Ostatnio coraz częściej zagłębiam
się w rejony internetów, gdzie króluje wegańska kuchnia. Z coraz większym
zapałem przyglądam się przepisom na smaczne i zdrowe posiłki, które mogę przygotować
w swojej kuchni. Warunek: musi być zdrowo, smacznie i szybko. I bez użycia
piekarnika ;)
Efektem moich poszukiwań są dwa
wypróbowane przepisy: na wegańskie naleśniki oraz wegańską zupę szparagową,
które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu!
Wegańska kuchnia charakteryzuje
się wykluczeniem z naszej codziennej diety produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wiem, że na co dzień nie byłabym w stanie całkowicie zrezygnować, chociażby z
jedzenia jajek, jednak coś czuję, że polubię w ten sposób urozmaicać swój
sposób żywienia.
Na fali mojej fascynacji
zakupiłam dwie książki: Zielone Koktajle oraz Młodziej, piękniej, zdrowiej. W
pierwszej pozycji znajdziemy 365 przepisów na zdrowe koktajle. Książka ta to
zbiór inspiracji – jak przeglądam propozycje miksowania poszczególnych owoców i
warzyw, mam ochotę wszystko blendować i pięknieć :D Mam również swoje małe
postanowienie – moim drugim śniadaniem będzie właśnie koktajl. W Zielonych
koktajlach znajdziemy również praktyczne informacje, jak zrobić domowe mleko
roślinne – już nie mogę się doczekać wypróbowania tych wszystkich pyszności!
Młodziej, piękniej, zdrowiej
autorstwa Julity Bator to z kolei poradnik urodowo-żywieniowy. Jestem obecnie w
trakcie lektury, dlatego też nie jestem jeszcze w stanie wydać całościowej
opinii. Jak na razie książkę czyta mi się bardzo przyjemnie i szybko, w treści
wyszczególnione są patenty, które Julita wypróbowała i poleca. Z góry
zaznaczam, że nie jest to pozycja dla wegan. Znajdziemy tutaj przepis na dobry
i poczciwy rosół, wciąż jednak czytam tę książkę i czekam na coś WOW.
Wracając do moich wegańskich kulinarnych
doznań z poprzedniego tygodnia, zostawiam Wam dwa przepisy do wypróbowania.
Wegańskie naleśniki z pieczarkami
Ciasto:
- szklanka mąki;
- 1/3 szklanki mielonych płatków
owsianych (można je zmielić w młynku do kawy) – płatki owsiane pełnią rolę
jajek, czyli sklejają ciacho;
- łyżka oleju;
- mleko roślinne (ja robiłam w
dwóch opcjach: z napojem ryżowo-migdałowym oraz mlekiem kokosowym), jeśli chodzi
o proporcję, to lubię, gdy naleśniki są delikatne i cienkie, stąd dodaję dość
sporo mleka.
![]() |
Wegański naleśnik z pieczarkami |
Mój patent na pyszne naleśniki:
maksymalnie nagrzewam patelnię, potem zmniejszam ogień i dopiero wlewam ciasto.
Naleśniki smażę z obu stron na mniejszym ogniu, cierpliwość to podstawa :)
Nadzienie:
- surowe pieczarki dokładnie myję
i ścieram na tarce. Doprawiam do smaku i smażę na oleju.
Oczywiście jeśli chodzi o farsz,
to możecie na spokojnie kombinować. Warzywa można miksować we wszystkich
możliwych kombinacjach :)
Zupa szparagowa
Muszę się do czegoś przyznać… To
był mój pierwszy raz ze szparagami i przyznaję: żałuję, że dopiero tak późno
odkryłam ich smak!
![]() |
Wegańska zupa szparagowa |
Aby przygotować pyszną i zdrową
zupę szparagową potrzebujemy 500 ml bulionu warzywnego. Warzywa (pietruszkę,
marchew, por, seler, natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu) gotuję na małym
ogniu. Gdy bulion będzie gotowy zostawiam marchew w środku i kolejno dorzucam
pięć średniej wielkości ziemniaków oraz szparagi. Całość gotuję na małym ogniu
do miękkości warzyw.
Ściągam zupę z ognia, chwilę
czekam i dodaję 100 ml mleka kokosowego. Całość blenduję i podaję z płatkami
migdałów na wierzchu – pyszności!
Zachęcam do wypróbowania tych
przepisów – możecie szybko i smacznie przygotować pełnowartościowy posiłek. Co
więcej, jeśli podobnie jak ja, jesteście zmęczeni rutyną swoich posiłków i
chcecie szukać całkiem nowych smaków, może się okazać, że powyższe propozycje zagoszczą
w Waszym menu na dłużej :)
Bardzo lubię jeść wegańsko ale od czasu do czasu. Raczej z mięsa i ryb nigdy nie zrezygnuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi i pieczarki.Chetnie wyprobuje przepisy.. jako dodatek do porcji miesa;)
OdpowiedzUsuńoj tak.... szparagi uwielbiam
OdpowiedzUsuńWeganskie naleśniki wyglądają smakowicie:) zamierzam przetestować:)
OdpowiedzUsuńhttps://ladymademoiselle.pl/
Zupa szparagowa wygląda apetycznie. Nigdy przedtem nie jadłam szparagów, ale z chęcią bym to zmieniła :)
OdpowiedzUsuń