19 cze 2017

Proste przepisy na wegańskie potrawy czyli koniec z nudą i rutyną w mojej kuchni!



Ostatnio coraz częściej zagłębiam się w rejony internetów, gdzie króluje wegańska kuchnia. Z coraz większym zapałem przyglądam się przepisom na smaczne i zdrowe posiłki, które mogę przygotować w swojej kuchni. Warunek: musi być zdrowo, smacznie i szybko. I bez użycia piekarnika ;)
 
Efektem moich poszukiwań są dwa wypróbowane przepisy: na wegańskie naleśniki oraz wegańską zupę szparagową, które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu! 


Wegańska kuchnia charakteryzuje się wykluczeniem z naszej codziennej diety produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiem, że na co dzień nie byłabym w stanie całkowicie zrezygnować, chociażby z jedzenia jajek, jednak coś czuję, że polubię w ten sposób urozmaicać swój sposób żywienia. 

Na fali mojej fascynacji zakupiłam dwie książki: Zielone Koktajle oraz Młodziej, piękniej, zdrowiej. W pierwszej pozycji znajdziemy 365 przepisów na zdrowe koktajle. Książka ta to zbiór inspiracji – jak przeglądam propozycje miksowania poszczególnych owoców i warzyw, mam ochotę wszystko blendować i pięknieć :D Mam również swoje małe postanowienie – moim drugim śniadaniem będzie właśnie koktajl. W Zielonych koktajlach znajdziemy również praktyczne informacje, jak zrobić domowe mleko roślinne – już nie mogę się doczekać wypróbowania tych wszystkich pyszności! 

Młodziej, piękniej, zdrowiej autorstwa Julity Bator to z kolei poradnik urodowo-żywieniowy. Jestem obecnie w trakcie lektury, dlatego też nie jestem jeszcze w stanie wydać całościowej opinii. Jak na razie książkę czyta mi się bardzo przyjemnie i szybko, w treści wyszczególnione są patenty, które Julita wypróbowała i poleca. Z góry zaznaczam, że nie jest to pozycja dla wegan. Znajdziemy tutaj przepis na dobry i poczciwy rosół, wciąż jednak czytam tę książkę i czekam na coś WOW.

Wracając do moich wegańskich kulinarnych doznań z poprzedniego tygodnia, zostawiam Wam dwa przepisy do wypróbowania. 

Wegańskie naleśniki z pieczarkami


Ciasto:
- szklanka mąki;
- 1/3 szklanki mielonych płatków owsianych (można je zmielić w młynku do kawy) – płatki owsiane pełnią rolę jajek, czyli sklejają ciacho;
- łyżka oleju;
- mleko roślinne (ja robiłam w dwóch opcjach: z napojem ryżowo-migdałowym oraz mlekiem kokosowym), jeśli chodzi o proporcję, to lubię, gdy naleśniki są delikatne i cienkie, stąd dodaję dość sporo mleka.

Wegański naleśnik z pieczarkami

Mój patent na pyszne naleśniki: maksymalnie nagrzewam patelnię, potem zmniejszam ogień i dopiero wlewam ciasto. Naleśniki smażę z obu stron na mniejszym ogniu, cierpliwość to podstawa :)

Nadzienie: 

- surowe pieczarki dokładnie myję i ścieram na tarce. Doprawiam do smaku i smażę na oleju.
Oczywiście jeśli chodzi o farsz, to możecie na spokojnie kombinować. Warzywa można miksować we wszystkich możliwych kombinacjach :)
 

Zupa szparagowa 


Muszę się do czegoś przyznać… To był mój pierwszy raz ze szparagami i przyznaję: żałuję, że dopiero tak późno odkryłam ich smak! 

Wegańska zupa szparagowa

Aby przygotować pyszną i zdrową zupę szparagową potrzebujemy 500 ml bulionu warzywnego. Warzywa (pietruszkę, marchew, por, seler, natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu) gotuję na małym ogniu. Gdy bulion będzie gotowy zostawiam marchew w środku i kolejno dorzucam pięć średniej wielkości ziemniaków oraz szparagi. Całość gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw. 

Ściągam zupę z ognia, chwilę czekam i dodaję 100 ml mleka kokosowego. Całość blenduję i podaję z płatkami migdałów na wierzchu – pyszności! 

Zachęcam do wypróbowania tych przepisów – możecie szybko i smacznie przygotować pełnowartościowy posiłek. Co więcej, jeśli podobnie jak ja, jesteście zmęczeni rutyną swoich posiłków i chcecie szukać całkiem nowych smaków, może się okazać, że powyższe propozycje zagoszczą w Waszym menu na dłużej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz, co sądzisz